SÒL PELVIÀ FEMENÍ
La seva finalitat és la de poder valorar, tractar, millorar i prevenir les alteracions que puguin produir-se en la zona del sòl pelvià.
EMBARÀS I PREPARACIÓ AL PART
Entrenament durant l’embaràs
L’exercici físic durant l’embaràs no està contraindicat però cal adaptar-lo a cada moment de la gestació.
Des de l’inici fins a la setmana 34 és ideal treballar la força, el sistema cardiovascular, treballar de manera segura l’abdomen i treballar el sòl pelvià per al dia del part.
Preparació al part
Des de la setmana 34 fins al dia del part. El naixement del nadó està cada dia més a prop. És l’etapa final de l’embaràs on és molt interessant treballar el sòl pelvià a través del massatge perineal per anar preparant la musculatura que s’haurà d’estirar el dia del naixement.
A banda del massatge perineal també es treballen les postures de dilatació, els espoderaments, la respiració per ajudar a les contraccions i l’expulsiu i tota la mobilitat articular per poder facilitar la sortida del nadó.


ENTRENAMENT I RECUPERACIÓ POSTPART
El postpart és un moment de canvis sobtats tant en el àmbit hormonal com físic. Algú ens ha preparat per fer-ho?
Hi ha molta informació sobre la preparació al part i poca sobre les lesions amb les que ens podem trobar.
El postpart és un moment molt intens on dediquem el 100% del nostre temps a les cures del nadó, però i a nosaltres qui ens cuida?
Des de la fisioteràpia uroginecològica podem avaluar quines seqüeles ha deixat l’embaràs i el part i com corregir-les o alleujar-les.
INCONTINÈNCIA URINÀRIA. Pèrdua involuntària d’orina. Es pot produir davant d’esforços (tossir, esternudar, córrer, saltar, riure, etc.).
INCONTINÈNCIA DE GASOS. Pèrdua involuntària de gasos.
INCONTINÈNCIA DE FEMTA. Pèrdua involuntària de femta.
URGÈNCIA MICCIONAL. Desig imperiós i que no pots frenar de ganes de fer pipí. A vegades s’acompanya de pèrdua d’orina abans d’arribar a l’WC.
DIÀSTASI DE RECTES. Separació excessiva dels rectes abdominals. Molts cops ve produïda per un embaràs, però també ens ho podem trobar sense haver tingut cap embaràs. Ho pateixen tant dones com homes.
PROLAPSES D’ÒRGANS PELVIANS. És la caiguda d’un o diversos òrgans pelvians (matriu, uretra i/o recte).
DOLOR AL SÒL PELVIÀ. Es pot patir dolor al sòl pelvià sigui per una cicatriu d’episiotomia o d’una cesària, per una contractura en la musculatura, dolor durant les relacions sexuals, etc. Sentir dolor no és normal i s’ha d’avaluar per millorar-ho.
